Gayvillage Tilburg: serieuze hoax

Op woensdag 18 juni sprak Nederland niet over de wedstrijd van Oranje tegen Australië. Op die dag was roze de meest besproken kleur van het land. De media stonden bol van GayVillage. Een initiatief waarbij er ten noorden van Tilburg een community zou worden gebouwd, speciaal voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Een serieuze hoax welteverstaan. GayVillage is een statement tegen intolerantie naar de gay-gemeenschap in Nederland.

Roze Maandag wil niet uitsluiten, maar positief insluiten
Stichting Roze Maandag is met het idee van GayVillage naar projectontwikkelaar Blauwhoed en LBB Naber Makelaars gestapt. De stichting had realisatie van GayVillage niet serieus voor ogen, maar was voornamelijk geïnteresseerd in de reacties die het initiatief teweeg zou brengen en het creëren van bewustzijn.

Want hoewel GayVillage Tilburg niet echt is, is de intolerantie tegen de gay-gemeenschap dat wel degelijk. Een veilige woonomgeving is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nog dagelijks hebben leden uit de gay-gemeenschap te maken met discriminatie en geweld. GayVillage is niet de oplossing voor dit probleem, maar speelt als idee in op een behoefte waarvan vandaag is gebleken dat die wel degelijk bestaat. Maar, hier gaat het Stichting Roze maandag niet om.

Duizenden mensen hebben op social media en op internetpagina’s van de regionale en landelijke pers negatief gereageerd op het idee. Negatief is voor Roze Maandag positief.

Roze Maandag is met meer dan 300.000 bezoekers het grootste ‘homo-hetero-evenement’ van Nederland en vindt plaats tijdens de Tilburgse Kermis. Roze Maandag wil niet uitsluiten, maar heeft juist het positief insluiten van mensen als voornaamste doel. Met de actie wil de stichting de aandacht vestigen op vrolijk en zorgeloos samenleven. Ze is dan ook blij met het grootste deel van de reacties, met als strekking dat GayVillage ‘te gek voor woorden’ is.

Blauwhoed en LBB Naber Makelaars
Blauwhoed en LBB Naber Makelaars verbonden hun namen aan het initiatief om het zoveel mogelijk realiteit te laten lijken. De Stichting Roze Maandag is zowel Blauwhoed als LBB Naber Makelaars zeer erkentelijk dat zij aan deze actie mee wilden werken.

LBB Naber Makelaars heeft als lokale makelaar veel inzicht in de vraag van woningzoekenden in Tilburg. Ook projectontwikkelaar Blauwhoed was een logische partner voor Roze Maandag omdat de ontwikkelaar erom bekend staat dat zij sterk inspeelt op de marktvraag, samen met lokale consumenten ontwikkelt en de behoeften van deze consumenten centraal zet in haar woningprojecten. Bovendien gelooft Blauwhoed in het concept ‘communities’: buurten waarin mensen een hobby, passie of achtergrond delen. Voor GayVillage hebben de drie partijen samen een website en enquete opgezet om de wensen in de markt te peilen, net als projectontwikkelaar Blauwhoed voor haar echte projecten veel doet.

Be Gay for a Day!
Op 21 juli 2014 wordt Tilburg in ieder geval voor 1 dag toch GayVillage. Op die dag is iedereen die homo-emancipatie en -integratie een warm hart toedraagt van harte welkom op Roze Maandag. Niet om de verschillen te benadrukken, maar de overeenkomsten met elkaar te vieren. Voor de 24e keer kleurt Tilburg dan roze voor een feest van verbroedering en tolerantie met als motto: „Be Gay for a Day!”.

Benieuwd naar de sfeer tijdens Roze Maandag. Zoals ieder jaar zijn onze fotografen aanwezig bij de kermis! Bekijk hier de foto’s van vorige edities.

Reageer op dit Nieuws