Roze Maandag: Is dat nou nog nodig?

Twee meiden die hand in hand over het kermisterrein wandelen, twee jongens die elkaar een kus geven en een groepje jongeren dat duidelijk is gekomen om van begin tot eind feest te vieren. Maar ook extravagante travestieten en dragqueens die de boel flink opvrolijken. Nu de zomer weer op zijn einde loopt, is dit weer hét evenement waar ik trots en enthousiast op terugkijk. Het hoogtepunt van de Tilburgse Kermis is een dag waarvan sommige mensen zeggen: is dat nou (nog) nodig? En moet dat nou zo uitbundig? Zo extravagant?

Nouja, dat ís nodig.

Door: Tijmen Bergen

Toen ik voor Roze Maandag aan het werk ging, wist ik wel dat het met gelijke rechten voor homoseksuelen beter kon. Echter, eenmaal aan de slag drong dit pas echt tot me door. Doordat ik meer mensen ontmoette en met hen sprak, groeide het besef dat het anders, beter, moet. Want ook al denken we dat we het hier ’allemaal wel okay is’, nog dagelijks worden mensen om niets anders dan hun aard nageroepen, beledigd of zelfs mishandeld.

Homopropaganda

Een paar weken terug keek ik de VPRO-documentaire Cold Fear: Gay Life in Russia terug. Voor iedereen die denkt dat het niet meer nodig is om aandacht te schenken aan gelijke rechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders: dit is verplicht materiaal. Het laat de gevolgen zien voor homoseksuelen in Rusland, na de invoering van de wet die homopropaganda verbiedt. Het is nu verboden om homoseksualiteit onder minderjarigen te promoten, op straffe van boetes die kunnen oplopen tot € 23.000,- en zelfs gevangenisstraf.

Knokploegen

De makers van de documentaire infiltreerden bij Parents of Russia en Occupy Paedophilia (homoseksualiteit wordt gelijkgesteld aan pedofilie). De namen van deze zelfbenoemde actiegroepen, in wezen knokploegen, doen engagement vermoeden. Via sociale netwerken komen ze met elkaar in contact en infiltreren ze in schijnbaar veilige homo-netwerken. De jacht op hun prooi wordt goed voorbereid, maar opportunistisch beargumenteerd. Gedrag dat ook maar enigszins aan homoseksualiteit kan worden gelinkt, gebruiken ze als rechtvaardiging voor hun daad.

Vernedering

Hebben ze eenmaal contact, dan lokken ze hun slachtoffer naar een plek waar 10 á 15 mensen klaarstaan voor de vernedering. Wat begint met verbale intimidatie slaat snel over in fysieke mishandeling. Ze moeten dansen, worden met urine overgoten (standaard tijdens zo’n sessie), geschopt en geslagen. Vaak nog erger. Alles wordt bovendien op film vastgelegd en gepubliceerd. Voor deze mensen is dit dus het begin van meer ellende, want hun heimelijke homoseksualiteit is hierna volledig openbaar.

Achterstand?

Georganiseerd geweld door knokploegen, een falend rechtssysteem met politieambtenaren die daar niets tegen doen en politici die daar nog een schepje bovenop willen doen. Want niet alleen is er een verbod op homopropaganda. Een wetsvoorstel om stellen van gelijk geslacht hun kinderen te kunnen afnemen is een vergevorderd stadium. Zelfs kinderen uit een eerder huwelijk tussen een man en een vrouw kunnen worden afgenomen. Met dezelfde geestdrift waarmee wij gelijke rechten promoten, bestrijden zij homoseksualiteit. Dat maakt een gesprek ook zo moeilijk. Het volstaat niet om deze mensen simpelweg dom te noemen. Je zou hooguit kunnen zeggen dat kennis hen ontbreekt of dat ze achter lopen in hun ontwikkeling.

Ware aard

Hoe je dit een halt toe roept? Ik zou niet weten waar je moet beginnen. Wat ik wel weet, is dat hoewel we in Nederland de afgelopen decennia veel winst hebben behaald, het hier nog steeds oppassen geblazen is. Discriminatie en geweld tegen homo’s is dagelijkse kost. En van gelijke rechten is geen sprake zolang mensen hun ware aard niet durven te tonen. Zolang een man aan een man of een vrouw aan een vrouw niet zonder meer in het openbaar de liefde kan verklaren.

Omdat het kan!

Op Roze Maandag kan dat allemaal wél. En het kan op een prachtige manier. Namelijk door met elkaar feest te vieren. Op die ene dag, in die paar uur, voelt iedereen zich veilig en kan al die liefde en energie die normaal gesproken binnen moet blijven naar buiten. Dus ja, dat gaat uitbundig en ja, dat gaat dan extravagant.

Gewoon. Omdat dat kan in Tilburg.

Was jij bij Roze Maandag afgelopen jaar? 

Bekijk de fotoboeken van afgelopen jaar en zie hoe liefdevol Tilburg is.

Reageer op dit Nieuws