Roze Maandag komt met een kerststal voor iedereen

kerststal voor iedereen

Een kerststal met Jozes en Maria, die kennen we natuurlijk allemaal. Een kerststal met twee Jozefs of twee Maria’s: die is nieuw. Stichting Roze Maandag komt tijdens de Tilburgse winterkermis met de tegenhanger van de traditionele kerststal. Voor Café Lollipop komt een stal waarin alle combinaties mogelijk zijn.

Op maandag 26 december vindt de eerste wintereditie van Roze Maandag plaats. In samenwerking met het gaycafé aan de Paleisring heeft de stichting een kerststal geregeld waarin iedereen plaats kan nemen en zichzelf kan laten fotograferen. Als Jozef en Maria, maar ook als Jozef en Jozef. Geen wijzen uit het verre oosten, maar mét drag queens.

Eigen interpretatie

“We zien de kerststal in deze tijd van het jaar in huizen, kerken en op pleinen. De geboorte van Jezus wordt op allerlei manieren uitgebeeld: van kleine stallen thuis onder de boom tot levende kerststallen die mensen kunnen bezoeken”, ligt de stichting toe. “Over de oorsprong van de kerststal lopen de meningen uiteen. Zo wordt er in de Bijbel niet eens over een stal gesproken. Die is er pas rond 1200 bijgekomen.”

Dat was voor Stichting Roze Maandag een reden om een heel eigen interpretatie te maken van de kerststal. “Het draait immers om de kerstgedachte en die is vrij van geaardheid. Is er om de kerststal ruimte voor iedereen? Zouden drag queens ook op een heldere ster aan de hemel afkomen? Zou Jezus ook opgevoed kunnen worden door twee mannen?”

Kerststal voor iedereen

Met de ‘Stal voor iedereen’ stelt stichting Roze Maandag niet de kerststal als symbool voor de kerstgedachte ter discussie. “De kerststal in de traditionele vorm is alleen niet meer herkenbaar voor iedereen”.

 

Reageer op dit Nieuws