Stichting Roze Maandag neemt verantwoordelijkheid GayVillage

Stichting Roze Maandag heeft vandaag met verbazing gevolgd hoe haar initiatief ‘GayVillage’ buiten de bedoelde context werd geplaatst. Met als vreemd en onbedoeld gevolg dat de Gemeente Tilburg verantwoordelijk wordt gesteld voor iets wat buiten hun bereik lag en ligt.

„Het gaat namelijk om ons initiatief als Stichting Roze Maandag passend in een reeks van initiatieven die de stichting de afgelopen jaren heeft genomen. Dit doen we om het belang van homo-emancipatie en een inclusieve samenleving onder de aandacht te brengen.”  aldus Naud van de Wijngaart, voorzitter Stichting Roze Maandag

Dat het campagne-idee van Roze Maandag dit jaar, ‚GayVillage’, zoveel roering teweeg zou brengen, heeft de stichting nooit voorzien, laat staan gehoopt. Toen de website 18 juni live ging is er zowel online als offline massaal gereageerd.

Van hoofdzaak naar bijzaak
Aanvankelijk ging het over hetgeen waar het over moest gaan, namelijk: uitsluiting van mensen is iets wat we niet moeten willen. Van de drieduizend reacties online was 95% het hier over eens en het doel leek bereikt. Echter, op de dag na de persconferentie waarin de hoax werd opgebiecht nam deze een nooit bedoelde, onverwachte wending. Het bleek niet meer om de hoofdzaak, maar om bijzaken te gaan.

„Wij betreuren het dat de rol die de gemeente Tilburg in het geheel speelde, door diverse media van meer dan te verwaarlozen bijzaak een hoofdzaak lijkt te zijn geworden. De Gemeente Tilburg en burgemeester Noordanus zijn volledig buiten de inhoudelijke voorbereiding gehouden. Uiteindelijk zijn de gemeente en de burgemeester ernstig in verlegenheid gebracht. Dat spijt ons zeer.”

Niet uitsluiten, maar insluiten
De Stichting heeft niemand willen misleiden. Ze wilde het insluiten van mensen onder de aandacht brengen, door het uitsluiten van mensen tot in het absurde uit te vergroten. In dit geval mensen met een andere geaardheid. Want dat is nog steeds nodig. Op scholen, op de werkvloer in bedrijven, in buurten, wijken en op straat vindt uitsluiting nog steeds plaats.

21 juli, Roze Maandag 2014
Stichting Roze Maandag wil niet dat de gemeente en de burgemeester onderwerp van discussie zijn of worden over de rol die zij hebben gespeeld. Niemand anders dan de Stichting Roze Maandag kan worden aangesproken. De stichting hoopt dan ook dat iedereen snel weer tot de orde van Roze Maandag over gaat. Iedereen die homo-emancipatie en -integratie een warm hart toedraag is van harte uitgenodigd om op 21 juli naar Tilburg te komen. Op die dag kleurt de stad voor de 24e keer roze voor een feest van verbroedering en tolerantie met als motto: „Be Gay for a Day!

Reageer op dit Nieuws