Tilburgse kermis naar voren in Culturele hoofdstad 2018

Tilburgse kermis naar voren in Culturele hoofdstad 2018

Lef
Tilburg gaat z’n kermis inbrengen voor het programma van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

Maar kermissen zijn overal, dus moet er wat gebeuren. Voor de Culturele Hoofdstad van Europa telt immers vooral cultuur. Die moet bijzonder zijn, de samenleving moet er ook wat aan hebben en erbij betrokken zijn. Dat laatste zit in Tilburg wel goed zou je zeggen, Tilburg ís kermisstad, maar dan blijven de dingen ook gemakkelijk bij het oude en dat is net níet de bedoeling.

Daarom werkt Tilburg aan zijn kermis. Dat gebeurt onder regie van de Ambassade voor Creatieve Zaken onder de naam FairFest. Door creatievelingen en artiesten, door mensen van Amarant, door culturele instellingen en ondernemers. Met lef.

inspiratiebronnen

Er is in de loop van het jaar al driftig geëxperimenteerd met acrobatiek, theater en kunst. Voor de organisatie was het Engelse Blackpool een inspiratiebron. Blackpool ís entertainment en vermaak. Kermis, theater en varieté gaan er prima samen. Vroeger als uitlaatklep voor de arbeiders uit Liverpool, Manchester, Blackburn en Preston, nu voor toeristen. Google maar eens op afbeeldingen van ‘Blackpool fair’, ‘Blackpool theatre’ of ‘Blackpool circus’. Het zegt veel.

Tilburg, met de Efteling aan de ene kant en de Beekse Bergen aan de andere, kan centrum worden voor 21ste eeuws entertainment, zo denkt men bij De Ambassade.

Vanuit de luwte van de grootschalige landelijke showbuzz, heeft zich in Tilburg een heel eigen tak van sport ontwikkeld. Kunstenaars die haarscherp en een beetje venijnig, maar tegelijk humoristisch uiting geven aan hun fascinatie. Ze doen dat met kleine gebaren en op onverwachte plekken. Ga maar naar het ‘Draaiend huis’ en pas geopende brug ‘d’n Ophef’ van John Körmeling.

Kermisprogramma

Op 19 juli, om 19.00 uur wordt de Tilburgse Kermis geopend. De eerste stappen voor een cultureel kermisprogramma zijn gezet. Vooruitlopend daarop zijn er drie tentoonstellingen te zien: XXL fotowerk van Jimke Joling in de buitenlucht tegen de Tivoli Parkeergarage, de zomerexpositie ‘Chop, chop, chop…altijd prijs!’ bij bkkc staat in het teken van de kermis en in Luycks Gallery is kermiskunst te bewonderen
én te koop.

Vanaf 19 juli staat op het Willemsplein ‘Tussen kunst en kermis’. Daar zie je hoe Tilburg eruit ziet als de stad door echte muizen wordt bewoond. De attractie is ontworpen door kunstenaar John Körmeling en gerealiseerd door kermisexploitant Kroon.

Aan de Spoorlaan in Tilburg is dan ook ‘Miracle Garden’ te bezoeken, een magische fantasie van kunstenaars Simon Haen en Antoine Timmermans. Er zijn kermisfilms te zien en Tilly Tell verzamelt verhalen voor het ‘Geheugen van Tilburg’.

“FairFest is de opmaat naar Tilburg Kermisstad. Je kunt er het hele jaar zien en meemaken hoe de stad aan zijn kermis werkt! In 2018 heeft Tilburg een spraakmakende Europese kermis, groot, spannend en met een eigen cultureel karakter.” aldus Geurt Grosfeld, projectleider van FairFest.

 

   

Meer Tilburgse Kermis 2012? Bekijk ook:
het Kermis Tilburg plein
het Roze Maandag Tilburg plein
de live webcams

Reageer op dit Nieuws