Stichting Roze Maandag krijgt nieuwe voorzitter

Stichting Roze Maandag krijgt een nieuwe voorzitter. Na vier jaar draagt Rona van der Heijden het  stokje over aan Freek Reffeltrath. Reffeltrath is geen vreemde in Tilburg. Hij is twee jaar actief voor  de Stichting Roze Maandag. Daarnaast zit hij sinds 2018 in de Tilburgse gemeenteraad voor de  VVD. De voorzitterswissel vindt plaats tijdens de officiële opening van Roze Maandag, op maandag  22 juli a.s.

Geweldige edities en campagnes

Van der Heijden kijkt met veel plezier terug op haar periode bij Roze Maandag. “We hebben een  aantal geweldige campagnes en edities van Roze Maandag achter de rug. Van de nationale en zelfs  internationale aandacht die we kregen met Gayvillage tot de persoonlijke impact die we hadden op  mensen met onze labelcampagne. Maar ook de deelname van Roze Maandag aan de Amsterdamse  Canal Parade.” Ze heeft veel vertrouwen in haar opvolger. “Freek heeft alles in zich om Roze  Maandag de komende jaren voor te gaan en verder te brengen.”

Vrijheid en acceptatie niet vanzelfsprekend

Reffeltrath heeft er zin in. “Stichting Roze Maandag streeft naar vrijheid en meer acceptatie. Daarom  lanceren we elk jaar een prikkelende campagne staan we stil bij het feit dat dit niet voor iedereen  vanzelfsprekend is. Ook met de nieuwe emancipatiewethouder Rolph Dols blijven we het gesprek  aangaan over LHBTI‐emancipatie in Tilburg. Er is een hoop bereikt de afgelopen jaren, maar we zijn  er qua emancipatie nog niet. Dat doe ik natuurlijk niet in mijn eentje, de stichting bestaat uit een  groep zeer betrokken vrijwilligers die dat doel allemaal nastreven.”

Ambitie is groot

“Met Rona aan het roer zijn er vele mooie Roze Maandagen geweest”, vervolgt Reffeltrath. “Onder  Rona heeft de stichting een paar jaar geleden een koers ingezet die ik ook zal volgen. Maar dat  kunnen we niet alleen. De Tilburgse Kermis en Roze Maandag zijn onlosmakelijk met elkaar  verbonden. Roze Maandag is een begrip, zowel in Tilburg als ver daarbuiten. Een belangrijk deel van  die landelijk exposure dankt de Kermis aan Roze Maandag. Op onze beurt hebben wij de Kermis nodig  voor de verbinding met een bredere doelgroep. Maar onze ambitie is groot. We bereiken nog niet  genoeg mensen met onze boodschap én met ons feest. Meer bezoekers zijn welkom. Daar heeft ook  de Gemeente Tilburg baat bij. Dat besef mag wel wat groter.”

Gay Film Special in Cinecitta

In aanloop naar Roze Maandag, 22 juli a.s., organiseert de stichting verschillende activiteiten. Op  woensdag 17 juli is er een Gay Film Special in Cinecitta, die start om 19.00 uur. Recent was er een  meet‐up georganiseerd in de LocHal waarbij een tijdelijk Roze Maandagmuseum werd geopend. Hier  zijn campagnes die het Tilburgse reclamebureau Scheepens in de afgelopen 10 jaar ontwikkelde. Het  pop‐up museum is te bezoeken tot 29 juli.